Starałam się połączyć składniki które uwielbiam, czyli ziemniaki, pieczarki paprykę no i oczywiście żółty ser. Mały miszmasz na talerzu, urozmaicenie podawanych ziemniaków - dla mnie rewelacja!
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- udka z kurczaka(ćwiartki): 2 sztuki
- ziemniaki ugotowane: 1 kilogram
- papryka czerwona: 1 sztuka
- Jajko: 1 sztuka
- sól, pieprz, papryka do smaku: 1 sztuka
- pieczarki: 250 gramów
- ser żółty starty: 4 łyżki
- masło (do pieczenia kurczaka): 1 łyżka
- maslo (do pieczarek): 1 łyżeczka
Udka kurczaka na pierzynie z ziemniaków i peczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu żaroodpornym pieczemy przyprawionego solą pieprzem i papryką kurczaka
2.w tym czasie kroimy pieczarki w pół-plastry, podsmażamy na maśle,
3.Ugotowane ziemniaki kroimy w dosyć grube plastry układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby przykryły cały spód, zalewamy to ubitym jajkiem
4.paprykę kroimy w plastry kładziemy na ziemniaki, do każdego plastra wkładamy wcześniej usmażone pieczarki, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika gdzie pieką nam się udka - ćwiartki kurczaka.
5.Gdy zetnie nam się jajko, powinno być gotowe, na każdą porcję nakładamy udko, kroimy jak pizze w trójkąt i podajemy. Smacznego
Komentarze