Nadziewane udka z kurczaka

4.5 (176 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gdy znudziły wam się klasyczne udka z kurczaka, proponuję przygotować je w ten sposób, kości z mięsa należy wyciągnąć i mięso zawinąć w salami, ser żółty oraz pieczarki. Mięsko wychodzi soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne, polecam na rodzinny obiad mało kto zgadnie że to mięso z udka :)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    4 plastry salami
    6 plastrów sera żółtego
    4 pieczarki
    szczypta przyprawy do pizzy
    przyprawa do mięsa
    łyżeczka masła
    olej
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Nadziewane udka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • luzowanie kości z udka 1. Udka myjemy i za pomocą noża rozcinamy delikatnie mięso i wyciągamy kości, uważając aby nie porozrywać mięsa, ściągamy skórę, pieczarki kroimy na drobno i chwilkę podsmażamy na maśle z przyprawą do pizzy
  • mięso 2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i posypujemy mięso przyprawą do mięsa, na jednej połowie mięsa kładziemy ser żółty oraz salami, posypujemy pieczarkami i ponownie układamy salami oraz ser żółty, drugim płatem przykrywamy całość, spinamy wykałaczką, na górę kładziemy ser żółty
  • mięso do zapieczenia 3. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 45 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować