Udany chlebek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla czteroosobowej rodziny. Ten przepis jest sprawdzony, a chleb rewelacyjny. Piekę go już od dwóch lat i jeszcze się nam nie znudził.

Składniki:

  • Zakwas: 1 szkl. mąki razowej (na żurek)
    Ciasto:
    ● 1 kg mąki pszennej
    ● 3 szkl. letniej wody
    ● 3/4 szkl. otrąb
    ● ok. 1 szkl. ziaren dyni i słonecznika
    ● 1/2 szkl. siemienia lnianego
    ● 3 łyżeczki soli
    ● 1,5 g drożdży rozpuszczonych w małej ilości ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Udany chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udany chlebek 1. Przygotowujemy zakwas: do
    dużego naczynia wsypujemy
    przesianą mąkę, wlewamy
    szklankę letniej wody i mieszamy.
    Przykrywamy i odstawiamy
    na noc w ciepłe miejsce.
  • 2. Następnego dnia do zakwasu
    wsypujemy wszystkie składniki
    ciasta, mieszamy i odstawiamy
    na godzinę.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy
    do dwóch keksówek
    wysmarowanych olejem. Odstawiamy
    na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Pieczemy 15 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    150 °C. Następnie zwiększamy
    temperaturę do 200 °C i pieczemy
    40-50 minut (upieczony
    chleb powinien odstawać od
    ścianek foremki).

Porady

Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy wody. Małą porcję zakwasu możemy przechować w pojemniku w lodówce do następnego wypieku. Z podanego przepisu można ująć 20 dag mąki pszennej i dodać 15 dag mąki żytniej, 1/2 szkl. płatków owsianych czy jęczmiennych, 1/4 szkl. kaszy jaglanej namoczonej wcześniej w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować