Ucierane z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kwaskowe brzoskwinie idealnie komponują się ze słodkim ciastem ucieranym. Jest mało wymagającym smakołykiem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
    cukier puder do posypania

    Brzoskwinie:
    6 brzoskwiń
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ucierane z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, ekstrakt z wanilii, szczyptę i dokładnie miksujemy. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miski i po 1 łyżce dodajemy do masy.
  • 2. Brzoskwinie sparzamy we wrzątku i ściągamy skórkę. Wyciągamy pestki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy miód i wanilię. Gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się gęsty syrop z owocami. Masę wylewamy do formy keksówki i w piekarniku nagrzanym do 160*C na termoobiegu podpiekamy przez 20 minut i wykładamy na wierzch owoce.
    Następnie ciasto pieczemy przez ok 40 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)

Porady

Do ciasta można dodać na wierzch dowolne owoce. Można również obtoczyć owoce w mące i dorzucić do masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować