Ucierana galaretka z czarnej porzeczki bez gotowania

4.49 (190 ocen)

Sezon na porzeczki pomału dobiega końca, ale gdzieniegdzie można jeszcze je dostać. To już ostatnia chwila, żeby zrobić z nich pyszną galaretkę. Pamiętam jak robiła ją Babcia Teresa gdy byłam mała, i to właśnie od niej mam ten przepis.

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
    1 kg 300 g cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ucierana galaretka z czarnej porzeczki bez gotowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczkę obieramy z liści i ogonków, opłukujemy, osuszamy i przecieramy przez durszlak za pomocą pałki. Tak przetartą porzeczkę ponownie przecieramy, ale tym razem przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Mus który w ten sposób uzyskaliśmy przekładamy do makutry, dodajemy cukier i pałką ucieramy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie niewyczuwalny, a galaretka zgęstnieje i lekko spieni się na powierzchni. Zajmuje to dość dużo czasu - przyrządzenie galaretki z 1 kg owoców zajęło mi prawie 3 godziny, ale się opłacało! Warto podzielić owoce na dwie lub trzy części i ucierać je partiami, gdyż wtedy będzie łatwiej. Gotową galaretkę przekładamy do czystych i suchych słoiczków i mocno zakręcamy. Galaretka zawiera dużą ilość cukru, więc nie trzeba jej już gotować - nie obawiajcie się, na pewno się nie popsuje gdy zamkniecie ją w słoiczkach :) Z kilograma porzeczek wyszło mi 6 słoiczków galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować