Tykwanik.

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - masło: 25 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - olej: 1 łyżka
    - bułka tarta: 1 łyżka
    - cukier puder do posypania ciasta: 2 łyżki
    - oczyszczona dynia: 80 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - orzechy włoskie drobno posiekane: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - otarta skórka z cytryny: 1 łyżeczka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tykwanik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tykwanik 1. Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.
    Nadzienie.
    Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.
    Ciasto rozwałkować na 2 placki.
    Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.
    Piec w temp.180stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować