Ekspresowe w wykonaniu, sycące i cudownie pachnące ciasto z dodatkiem musu dyniowego.
25 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
▪ 1 szklanka mąki orkiszowej
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ pół łyżeczki sody
▪ łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć lub zastąpić cynamonem)
▪ pół szklanki puree z dyni
▪ pół szklanki oleju
▪ 2 jajka*
▪ garść orzechów włoskich (można pominąć)
▪ 2 małe jabłka lub 1 duże
Szybkie ciasto z dynią i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.puree z dyni:
Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.
1. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika.
2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy rozgniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3. Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem, dodajemy puree z dyni i olej. Łączmy mokre składniki z suchymi i dokładnie miksujemy do połączenia. Na koniec dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką.
4. Przelewamy formę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch delikatnie wciskamy jabłka i pieczemy 50 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.
Komentarze