Tygrysie łapki z czekoladą

0 (0 ocen)

Przepis prosty, wart polecenia, bo kształt bułeczek niewątpliwie przyciąga najmłodszych:). Nadzienie oczywiście można wykonać dowolne (orzechowy, chałwa, mak) lub całkowicie z niego zrezygnować.

Składniki:

  • Składniki na ok 14 sztuk:
    • 600 gram mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 10 dag masła,
    • Szczypta soli,
    • 3 jajka,
    Dodatkowo:
    • Jajko do smarowania ciasta,
    • Około 150 gram czekolady na nadzienie,
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tygrysie łapki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrośnięciem 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy masło.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Kiedy takie właśnie jest odstawiamy je do wyrośnięcia na około 50 -60 minut.
  • wyrośnięte ciasto 2. WYROŚNIĘTE ciasto
  • podział ciasta na 14 części 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, toczymy z niego wałek, który następnie dzielimy na 14 części.
  • podział każdej z części 4. Każdą otrzymaną część dzielimy na 3 równe części. Następnie 2 otrzymane kawałki dzielimy ponownie na połowę, a 1 pozostawiamy bez zmian. W ten sposób otrzymujemy jeden większy element, na podstawę łapki, oraz 4 mniejsze na palne. W ten sposób dzielimy każdą z 14 części ciasta.
  • nakładanie czekolady 5. Stopniowo w miarę formowania łapek w każdej części ciasta zaklejamy po małym kawałku czekolady.
  • formowanie 6. Jako podstawę łapek traktujemy większe kawałki, które po napełnieniu czekoladą formujemy w podłużne bułeczki.
    Do każdej podstawy przyklejamy po 4 mniejsze części ciasta, także napełnione czekoladą i uformowane w podłużne bułeczki. Stanowią one palne łapek.

    Uformowane łapki smarujemy jajkiem, odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia, po czym wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Łapki pieczemy około 20- 25 minut do zrumienienia w 180°C.
    Przed podaniem, przestygnięte bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Kształt bułeczek podpatrzyłam u Pani Doroty Świątkowskiej. Ciasto natomiast wykonałam ze sprawdzonego przepisu. Dodatek czekolady to także mój kuchenny eksperyment.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować