Twarogowe ciasto z ananasem i kokosem

4.5 (144 ocen)

Wiosenno-wielkanocny hit! Lekkie i delikatne ciasto na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • 150g twarogu domowego
    50g masła
    2 szt jajek
    50g cukru
    50g mąki ziemniaczanej
    100g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    400g ananasa z puszki

    Masa kokosowa:
    90-100g wiórków kokosowych
    150g cukru
    100g masła
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Twarogowe ciasto z ananasem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka i twaróg. Miksujemy.
  • 2. Wymieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia. Przesiej przez sitko i wymieszaj z wcześniej utworzoną masą.
  • 3. Wyściel tortownicę o szerokości 21 cm papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto wyłóż przy pomocy łyżki. Ananas pokrój w kostkę i wyłóż na ciasto.
  • 4. Ugotuj na małym ogniu mleko z dodatkiem cukru i masła. Mieszaj od czasu do czasu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj wiórki kokosowe i doprowadź do wrzenia. Utworzoną masę kokosową wyłóż na ananasy.
  • 5. Piecz ciasto ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować