Sernik z Ananasem i Kokosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam serniki a połączenie ananasa z kokosem zawsze się sprawdza .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Ciasto:
    ok.300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    5 łyżek cukru pudru
    2 żółtka
    125 g masła lub margaryny (pół kostki)
    Masa Serowa:
    1 kg twarogu z wiaderka
    2 całe jajka
    4 żółtka
    3\4 szkl.cukru
    mały cukier waniliowy lub aromat
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g
    pół szkl.oleju
    1 szkl.mleka
    300 g ananasa drobno pokrojonego
    Pianka z Kokosem:
    6 białek
    3/4 szkl.cukru
    szczypta soli
    200 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z ananasem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta,mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukier waniliowy,wbijamy żółtka,a białka odkładamy w osobnej misce na piankę z rosą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,całość siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia,spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok.
    Do miski wbijamy całe jajka i żółtka,wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu,następnie wrzucam twaróg,miksuje dokładnie,wsypuje cukier waniliowy lub aromat,wlewam olej,oraz budynie rozrobione w mleku,miksuje krótko do połączenia,wrzucam do masy drobno pokrojonego ananasa,mieszam łyżką i wylewam na surowy spód.
    Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piekę 45 min.
    Krótko przed upływem 45 min.pieczenia zaczynam ubijać pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno,następnie stopniowo wsypuje cukier,miksuje do uzyskania sztywnej piany.
    Wsypuje kokos,mieszam łyżką.
    Po upływie 45 min.otwieram piekarnik,wyciągam blaszkę i nakładam pianę kokosową,wyrównuje wierzch i wkładam blaszkę z powrotem do piekarnika,piekę przez 15 min.do zarumienienia.
    Sernik wyjąć z piekarnika na blat.
    Sernik najlepszy jest następnego dnia,najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki.

Porady

Można pominąć kokos i ananasa,wyjdzie wtedy sernik z rosą,pianę piec bez kokosu do 10 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Ser biały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować