Tuskawkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy wbić całe jajka dodać 2 łyżki wody i ubić na puszystą masę ok 2-3 min.
Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać kolejne 3 min.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, wlać roztopioną czekoladę i delikatnie wszystko wymieszać.
Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min w 180OC.
Wystudzić, placek przekroić na pół.
2.SKŁADNIKI na JASTE CIASTO.
2 jajka
1 łyżka wody
1/2 szkl cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka z wodą ubić na pianę ok 2 min dodać cukier i dalej ubijać ok 2 min.
Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do identycznej formy jak ciasto czekoladowe i piec ok 30 w 180OC.
Wystudzić.
3.MASA SEROWA- RÓŻÓWA
2 galaretki truskawkowe
500g serka homogenizowanego truskawkowego
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, dokładnie wymieszać odstawić lekkiego stężenia. Następnie do tężejącej się galaretki dodać serek truskawkowy i wszystko dokładnie zmiksować.
Tak powstałą masę przełożyć na czekoladowy blat ciasta. Na masę serową położyć ciasto jasne delikatnie docisnąć i wstawić na 10 min do lodówki.
W tym czasie wykonać białą masę
4.MASA BIAŁA- ŚMIETANOWA
400 mil śmietanki kremówki
2 płaskie łyżki żelatyny
1/4 szkl mleka
Żelatynę wsypać do mleka dokładnie wymieszać, kubek z mlekiem wstawić do gorącej wody i ciągle mieszając rozpuścić żelatynę.
Komentarze