tuskawkowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 1666 godz. 39 min

ciekawe ciasto na rodzinne spotkania, zawsze się udaje

  • 1666 godz. 39 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na CIASTO CZEKOLADOWE

    4 jajka

    2 łyżki wody

    3/4 szkl cukru

    2 opakowania cukru waniliowego

    szklanka mąki pszennej

    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 tabliczka gorzkiej czekolady min 70% kakao

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka Desery

Tuskawkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy wbić całe jajka dodać 2 łyżki wody i ubić na puszystą masę ok 2-3 min.

    Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać kolejne 3 min.

    Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, wlać roztopioną czekoladę i delikatnie wszystko wymieszać.

    Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min w 180OC.

    Wystudzić, placek przekroić na pół.
  • image-0pnncj0 2. SKŁADNIKI na JASTE CIASTO.

    2 jajka

    1 łyżka wody

    1/2 szkl cukru

    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    1/2 szkl mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Jajka z wodą ubić na pianę ok 2 min dodać cukier i dalej ubijać ok 2 min.

    Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

    Ciasto przelać do identycznej formy jak ciasto czekoladowe i piec ok 30 w 180OC.

    Wystudzić.
  • 3. MASA SEROWA- RÓŻÓWA

    2 galaretki truskawkowe

    500g serka homogenizowanego truskawkowego

    Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, dokładnie wymieszać odstawić lekkiego stężenia. Następnie do tężejącej się galaretki dodać serek truskawkowy i wszystko dokładnie zmiksować.

    Tak powstałą masę przełożyć na czekoladowy blat ciasta. Na masę serową położyć ciasto jasne delikatnie docisnąć i wstawić na 10 min do lodówki.

    W tym czasie wykonać białą masę
  • 4. MASA BIAŁA- ŚMIETANOWA

    400 mil śmietanki kremówki

    2 płaskie łyżki żelatyny

    1/4 szkl mleka

    Żelatynę wsypać do mleka dokładnie wymieszać, kubek z mlekiem wstawić do gorącej wody i ciągle mieszając rozpuścić żelatynę.

    Wystawić i wystudzić.

    Śmietanę ubić mikserem, nie przerywając ubijania wlać cienkim strumykiem rozpuszczona żelatynę.

    Tężącą masę śmietanową przełożyć na jasny blat i przykryć ciemnym.
  • image-0rs3d4n 5. GALARETKA TRUSKAWKOWA

    opakowanie truskawek mrożonych ok 50 dag

    2 galaretki truskawkowe

    2 szkl wody

    Do garnka wsypujemy truskawki (w sezonie mogą być świeże)zalewamy wodą i zagotowujemy.

    Zaraz po zagotowaniu się truskawek wyłączamy gaz, dodajemy galaretkę. Dokładnie wymieszać.

    Wyjąć truskawki z galaretki a płyn pozostawić do lekkiego stężenia.

    Truskawki poukładać na wierch ciasta i zalać tężejącą się galaretką.

    Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować