ciasto jagódka

  • wyświetlono: 724 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

sezonowe ciasto dla całej rodziny

  • 200min

Składniki

1 margarynę

3 jajka

1/2 szkl cukru

3 szkl mąki

1 szkl maślanki naturalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg jagód ( litrowy słoik)

500 g serka mascarpone

1/2 szkl cukru pudru

400 g jogurt naturalny

2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto jagódka

  • image-0gold141. Margarynę rozpuścić w rondelku.

    Jajka ubić na pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, maślankę i rozpuszczoną ciepłą margarynę, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

    1/2 porcji jagód przesypać łyżką mąki i przełożyć na ciasto.

    Piec 45 min w 180OC.

    Upieczone ciasto wystudzić.

    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody i przestudzić.

    Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.

    Do wysokiego naczynia przelać jogurt, dodać pozostałe jagody i ubijać ok 1 min, po tym czasie nie przestając ubijać cienką strużką wlać przestudzoną żelatynę i dalej ubijać kolejne 2 min.

    Ciągle ubijać dodawać do masy jogurtowej po łyżce masy serowej.

    Tak powstałą masę przełożyć na upieczone ciasto i wstawić na 2 godz do lodówki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kukułka

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto kukułka

Coś dla wielbicieli alkoholowych...

Lodowiec.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto Lodowiec

To ciasto pamiętam jako wielki...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Paznokieć

Dodane przez: benka

Ciasto Paznokieć

Przepis na to ciasto mam od bratowej,z...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE