Przekładaniec porzeczkowy

4.5 (177 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Jedno z najbardziej efektownych ciast, jakie ostatnio zrobiłam. Wspaniale smakuje oraz pięknie wygląda po przekrojeniu. Dodatkowo po raz kolejny przekonałam się, że domowe przetwory są najlepsze.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto jasne:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    160g mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne:
    1 szklanka nalewki wiśniowej
    1,5 szklanki cukru
    ¾ szklanki wiśni z kompotu lub mrożonych
    200g mąki
    150g masła
    3 łyżki oleju
    5 łyżek kakao
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    4 szklanki mleka
    4 żółtka
    250 g masła
    2 budynie waniliowe
    5 łyżek cukru
    4 łyżki cukru pudru
    32g cukru wanilinowego
    2 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek rumu
    Duży słoik dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżem porzeczkowy

Przekładaniec porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 20 – 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Gdy będzie zimne przekroić na pół.
  • 2. Ciasto ciemne:Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 20 – 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Gdy będzie zimne przekroić na pół.
  • 3. Krem:Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec dodać rum i sok z cytryny.
  • 4. Przełożenie:
    Każde ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie warstwą kremu. Układać naprzemiennie kolorami. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą kremu, a następnie dżemu. Posypać delikatnie kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować