Przekładaniec porzeczkowy

  • wyświetlono: 3330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jedno z najbardziej efektownych ciast, jakie ostatnio zrobiłam. Wspaniale smakuje oraz pięknie wygląda po przekrojeniu. Dodatkowo po raz kolejny przekonałam się, że domowe przetwory są najlepsze.

juchab
  • 25 porcje
  • 40min

Składniki

Blaszka 25x40cm
Ciasto jasne:
4 jajka
¾ szklanki cukru
160g mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
1 szklanka nalewki wiśniowej
1,5 szklanki cukru
¾ szklanki wiśni z kompotu lub mrożonych
200g mąki
150g masła
3 łyżki oleju
5 łyżek kakao
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
4 szklanki mleka
4 żółtka
250 g masła
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
32g cukru wanilinowego
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek rumu
Duży słoik dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładaniec porzeczkowy

  • 1. Ciasto jasne:Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 20 – 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Gdy będzie zimne przekroić na pół.
  • 2. Ciasto ciemne:Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 20 – 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Gdy będzie zimne przekroić na pół.
  • 3. Krem:Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec dodać rum i sok z cytryny.
  • 4. Przełożenie:
    Każde ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie warstwą kremu. Układać naprzemiennie kolorami. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą kremu, a następnie dżemu. Posypać delikatnie kokosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżem porzeczkowyCiasta przekładaneciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Przekładaniec Agi

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Przekładaniec Agi

Pyszny przekładaniec znaleziony...

image-243u6ln

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto porzeczkowa pokusa

Ciekawe ciasto na bazie białego...

mj

Dodane przez: marysia66

Kolorowy przekładaniec

Połączenie dżemu truskawkowego...

przekładaniec z nutką kawy

Dodane przez: bieniaszka

Przekładaniec z nutką kawy

Uwielbiam ciasta składające się...

a

Dodane przez: angelika93

Sezamkowy przekładaniec

Wspaniale zaprezentuje się na świątecznym...

Truskawkowy przekładaniec

Dodane przez: aniak

Truskawkowy przekładaniec

Proste i smaczne ciasto do niedzielnej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE