Turecka zupa mercimek çorbası

4.5 (177 ocen)

  • 5 min

Lubię od czasu do czasu ugotować coś orientalnego. Sama zupa jest pyszna i pożywna.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 pomidory
    1 cebula
    szklanka ciecierzycy
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    6 szklanek rosołku lub wody z przyprawą uniwersalną
    (czerwona pikantna papryka w proszku) sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Turecka zupa mercimek çorbası - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory i cebulę obrać i drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać, dolać litr wody/rosołku, zagotować.
  • 2. Umytą ciecierzycę wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu ok 30minut, dopóki ciecierzyca zmięknie; doprawić do smaku, zmiksować blenderem. W zależności od gustu, dolać 1-2 szklanki rosołku, jeśli zupa okaże się zbyt gęsta. Podawać z pitą lub białym pieczywem.

Porady

Podając można ozdobić zupę łyżką jogurtu i posypać papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować