Fińska zupa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jadłam tę zupę u znajomego w Finlandii; sposób przygotowania bardzo mnie zdziwił

  • 50 min

Składniki:

  • 30 dag mrożonej mieszanki włoszczyzny na zupę
    30 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    1 łyżka oliwy
    przyprawa do mięsa mielonego
    4 ziemniaki (jeśli nie ma w mieszance)
    2 kostki rosołowe

Fińska zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z mięsem, dodać przyprawę do mięsa mielonego.
  • 2. Do dużego garnka włożyć warzywa. W litrze ciepłej wody rozpuścić kostki rosołowe, dodać do warzyw, podgotować ok. 10 minut.
  • 3. Zawartość patelni dodać do garnka z warzywami (razem z oliwą), doprawić do smaku (np.majerankiem), wymieszać, gotować ok pół godziny.
  • 4. Podawać z ciemnym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy