1.Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier, sól i drożdże, lekko wymieszać czubkami palców. Dodawać mąkę i wyrabiać, aż do otrzymania miękkiego ciasta, które nie przykleja się do ręki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
2.Wypoczęte" ciasto podzielić na 4 części, formując kulki. Delikatnie rozwałkować do wielkości odpowiadającej talerzykowi deserowemu. Zostawiając ok 2cm rantu, wydzielić palcami kółko na środku placka, po czym ugnieść palcami ciasto w środku kółka.
3.Tak przygotowane placki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środek nałożyć po łyżce masła i piec ok 7 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.
4.Po tym czasie, wyjąć pide, pędzelkiem rozprowadzić część roztopionego masła po całej pide, w zagłębienie wbić jajko, posolić i włożyć ponownie do piekarnika, piekąc do czasu, gdy jajko się zetnie.
Komentarze