Tłusta pide

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam kuchnię turecką, w szczególności z rejonów Morza Czarnego. Prowadzę tez blog o kuchni tureckiej

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/4 kostki świeżych drożdży (ok 25gram)
    1 szkl. ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    mąka (ok. 40 dkg)
    4 łyżki masła
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Jajko Przystawki

Tłusta pide - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier, sól i drożdże, lekko wymieszać czubkami palców. Dodawać mąkę i wyrabiać, aż do otrzymania miękkiego ciasta, które nie przykleja się do ręki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • 2. Wypoczęte" ciasto podzielić na 4 części, formując kulki. Delikatnie rozwałkować do wielkości odpowiadającej talerzykowi deserowemu. Zostawiając ok 2cm rantu, wydzielić palcami kółko na środku placka, po czym ugnieść palcami ciasto w środku kółka.
  • Pide w czasie pieczenia 3. Tak przygotowane placki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środek nałożyć po łyżce masła i piec ok 7 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.
  • 4. Po tym czasie, wyjąć pide, pędzelkiem rozprowadzić część roztopionego masła po całej pide, w zagłębienie wbić jajko, posolić i włożyć ponownie do piekarnika, piekąc do czasu, gdy jajko się zetnie.

Porady

Dobrze smakuje z surówkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować