Trzykolorowa botwinka teściowej

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo ciekawa zupa, która składa się z trzech odmian botwniki;czerwonej najbardziej popularnej, ale też białej i zółtej. Liście tych dwóch ostatnich odmian posiadają białe lub żółte łodygi i żyły na liściach. Zupa dzięki nim jest bardzoej urozmaicona i kolorowsza. Taką botwinkę wyhodowała teściowa

  • 45 min

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
    3 ziemniaki
    1 średni burak
    3 małe pęczki botwinki ( jeden pęczek żółtej botwinki, jeden pęczek czerwonej botwinki i jeden pęczek białej botwinki)
    1 mała pietruszka
    świeży koperek
    pieprz
    sól
    3 ziela angielskie
    1 łyżeczka cukru
    cytryna lub kwasek cytrynowy
    śmietana 18%
    mięso wołowe
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku (jesli ktoś chce)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Trzykolorowa botwinka teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trzykolorowa botwinka 1. Mięso wołowe myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka zalewamy ok.2 litrami wody. Dodajemy 3 ziela angielskie i przyprawy, gotujemy. Następnie obrane warzywa; ziemniaki, marchewka, burak, seler kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Gotujemy ok 15-20 minut, aż zmiękną ziemniaki.
  • zdrowe warzywa i trzy odmiany botwinki
2. Botwinkę myjemy pod bierzącą wodą dokładnie, odrywając każdy liść.
    Łodygi ( korzenie ) drobniutko siekamy i wrzucamy do gotujacego się bulionu.
  • Żółta botwinka wygląda bardzo efektownie 3. Liście z botwinki kroimy wzdłuż, w paski a następnie drobno siekamy w poprzek. ( Ilość liści botwinki dawkujemy według swego upodobania, pamiętajmy by brać liście z różnymi kolorami, aby powstała kolorowa kombinacja). Wrzucamy je pod koniec gotowania zupy ( ok. 10 min pzred końcem). Ja również wrzucam drobno pokrojone ząbki czosnku.
  • Liście botwinki wrzucamy pod koniec gotowania zupy 4. Całość doprawiamy solą, sokiem z cytryny oraz cukrem.
  • Zupa jest przepyszna !
Smacznego 5. Gotową zupę wlewamy do talerzy, dodajemy śmietanę i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Zupa ma aromatyczny smak. Smacznego

Porady

Zupę można zblendować i wtedy powstanie krem z botwinki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować