Tort z galaretką i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do ok 180 stopni C, termoobieg do 160 C.
Jajka ubić z dodatkiem soli na puszystą masę. Cukier połączyć z cukrem waniliowym, dodać do jajek i ubijać ok 3 min.
Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Mieszankę w dwóch porcjach dodać do masy jajecznej, wymieszać mikserem. Masę przełożyć do tortownicy, ustawić na ruszcie i piec 25-30 minut. (masę wkładamy do nagrzanego już piekarnika).
2.Gdy ciasto upiecze się, wyjąć je z piekarnika i wyjąć z tortownicy. Biszkopt przekroić na dwa równe krążki.
3.Przygotować nadzienie: tabliczkę czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach ( ok. 3 łyżki zostawiamy na dekorację ciasta).
Galaretkę robimy według przepisu.
. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy aromat pomarańczowy. Gdy ubijemy śmietanę na koniec dodajemy wiórka czekolady mieszamy krótko.
4.Dolny krążek biszkoptu wkładamy do umytej tortownicy i skrapiamy go sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Na dolny krążek biszkoptu wykładamy tężejącą galaretkę, następnie dwie trzecie przygotowanej masy rozsmarowujemy na galaretce, i nakładamy drugi krążek biszkoptu, lekko dociskamy. Górę ciasta smarujemy pozostałą resztą kremu. Zdobimy ciasto resztkami wiórek czekoladowych.
Tort wkładamy do lodówki
Porady
wiórka czekolady dodaję na samym końcu do ubitej śmietany, i mieszam na najniższych obrotach miksera
Komentarze