Tort z galaretką i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort ten zrobiłam na swoje imieniny.Jest pyszny i słodki.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO BISZKOPTOWE:
    3 jajka
    szczypta soli
    150 g cukru
    100g mąki pszennej typ 405
    100g mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

    NADZIENIE:
    mleczna czekolada
    400g śmietany kremówki 30%
    2 opakowania śmietan-fixu
    25 g cukru
    aromat pomarańczowy
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 galaretka pomarańczowa

    DO NASĄCZENIA:
    1 szt pomarańczy

    tortownica ( średnica 26 cm )
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z galaretką i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wkładamy na 25-30 min to rozgrzanego piekarnika 1. Spód tortownicy wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do ok 180 stopni C, termoobieg do 160 C.

    Jajka ubić z dodatkiem soli na puszystą masę. Cukier połączyć z cukrem waniliowym, dodać do jajek i ubijać ok 3 min.

    Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Mieszankę w dwóch porcjach dodać do masy jajecznej, wymieszać mikserem. Masę przełożyć do tortownicy, ustawić na ruszcie i piec 25-30 minut. (masę wkładamy do nagrzanego już piekarnika).
  • image-17dmlqg 2. Gdy ciasto upiecze się, wyjąć je z piekarnika i wyjąć z tortownicy. Biszkopt przekroić na dwa równe krążki.
  • image-0h85kkk 3. Przygotować nadzienie: tabliczkę czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach ( ok. 3 łyżki zostawiamy na dekorację ciasta).

    Galaretkę robimy według przepisu.

    . Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy aromat pomarańczowy. Gdy ubijemy śmietanę na koniec dodajemy wiórka czekolady mieszamy krótko.
  • image-0k5cfig 4. Dolny krążek biszkoptu wkładamy do umytej tortownicy i skrapiamy go sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
    Na dolny krążek biszkoptu wykładamy tężejącą galaretkę, następnie dwie trzecie przygotowanej masy rozsmarowujemy na galaretce, i nakładamy drugi krążek biszkoptu, lekko dociskamy. Górę ciasta smarujemy pozostałą resztą kremu. Zdobimy ciasto resztkami wiórek czekoladowych.
    Tort wkładamy do lodówki

Porady

wiórka czekolady dodaję na samym końcu do ubitej śmietany, i mieszam na najniższych obrotach miksera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort owocowy z czekoladą

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort owocowy z czekoladą

Skotka Pyszny letni deser z dużą ilością owoców i czekolady. 1 godz. 30 min

4.48 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort truskawkowy z galaretką

To może cię zainteresować