Truskawkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski oddzielic żółtka od bialek, białka natomiast wlac do wysokiego naczynia. 2. Do żółtek dodac łyżeczke proszku do piczenia i rozbełtac. Żółtka odstwic ponieważ wyrosną z proszkiem. 3. Białka ubic mikserem na najwyższych obrotach na sztywną masę wraz cukrem i cukrem waniliowym. 4. Ubite białka połączyc z wcześniej przygotowanymi żółtkami. Miksowac minutę na najniższych obrotach. Następnie powoli dodawac mąkę i wszystko delikatnie połączyc trzepaczką, 5. Do wysmarowanej formy masłem i wysypanej cienką warstwą mąki, wylac ciasto, a kolejnie wstawic do piekarnika na środkową blachę i piec 30 minut w 180`C , nastepnie piec sam dół 10 min , wyłączyć piekarnik i zostawic w nim biszkopt na kolejne 10 min
2.1.500g truskawek zmiksować z cukrem, 2.250 g pokroić,wymieszać z masą , 3.rozpuścić żelatynę i dodać do masy, 4. schłodzić w lodówce około 1 godzinę, 5 kremówkę ubić i wymieszac z masą
3.biszkopt przekroić na 3 części i kolejno przekładać : biiszkopt,masa,pokrojojne truskawki,biszkopt,masa,pokrojone truskawki,biszkopt,masa. brzegi również posmarować masą
Komentarze