Truskawkowo-wiśniowe ciasto z budyniem i sokiem z lipy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Magiczne połączenie kruchego ciasta, truskawek, wiśni i soku z lipy. Słodkości z wytrawnością. Sprawdza się idealnie jako deser, który z powodzeniem może zastąpić pierwsze danie-uzależnia, wciąga!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO:
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - Masło roślinne w kostce: 0.5 opakowania
    - Jajko: 2 sztuki
    - miód spadziowy: 4 łyżki
    - cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - Przyprawa do ciast i deserów Kamis: 2 łyżeczki
    SKłADNIKI WłAśCIWE DO CIASTA:
    - truskawki: 50 dekagramów
    - Syrop z truskawek i lipy: 2 łyżki
    - mleko: 350 mililitrów
    - Budyń wiśnowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowo-wiśniowe ciasto z budyniem i sokiem z lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie składniki na ciasto wysypuję na stolnicę. W rondelku podgrzewam masło oraz miód do chwili roztopienia i połączenia składników. Masę płynną z rondelka wylewam do wszystkich suchych składników na stolnicy. Zagniatam dokładnie ciasto.
  • 2. Tak gotowe ciasto wkładam na 20 minut do zamrażalki.
  • 3. W tym czasie przygotowuje masę budyniową wg przepisu na opakowaniu. Do tego celu wykorzystuje jedynie 350ml mleka. Łączę rozrobione budynie z podgrzanym mlekiem. Masę można delikatnie dosłodzić. Wszystko mieszam delikatnie na małym gazie. Do masy budyniowej dolewam 2 łyżki soku z truskawek i lipy. Masą w tym czasie delikatnie się rozwarstwi, mogą pojawić się grudki. Taki efekt wpłynie jednak pozytywnie na smak i wygląd ciasta. W niektórych kawałkach będzie ono bardziej intensywne w barwie.
  • 4. Ciasto wykładam z zamrażalki. Dzielę na 3/4 i 1/4. Ciastem wykładam szybko i sprawnie blaszkę. W tym celu wykorzystuję pięść, aby delikatnie dobić ciasto do formy. Na masę ciasta wykładam budyń-powinien być lekko ciepły.
  • 5. Na masę budyniową wykładam truskawki.
  • 6. Na tak ułożone ciasto ścieram 1/4 pozostałego skrawka z ciasta właściwego. Ciasto ścieram energicznie na tarce na grubych oczkach. Wstawiam do piekarnika nagrzanego.o do 190 stopni na 30minut. Po wyjęciu zaleca się schowanie ciasta do lodówki aby zmacerowało się odrobinę. Tak gotowy wypiek można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować