Truskawkowo szpinakowa polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy sokiem.
Krem: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy.
Kremem przekładamy ciasto.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. wody. Truskawki obieramy z szypulek, dzielimy na pół. Układamy na kremie, zalewamy tezejaca galaretką.
Komentarze