kostka truskawkowo-jogurtowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie mogę się doczekać świeżych polskich truskawek, co prawda truskawki pojawiają się już w sklepach ale jakoś nie jestem do nich przekonana, dlatego użyłam mrożonych. Ze świeżymi to ciasto na pewno będzie lepsze. Polecam je nie tylko na lato bo jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 20*20 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 kisiel truskawkowy
    niecałe pół szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę jogurtową:
    600 ml jogurtu truskawkowego
    300 ml śmietanki kremówki
    3 łyżki żelatyny
    łyżka cukru pudru
    na wierzch
    450 g truskawek
    2 opakowania galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka truskawkowo-jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kostka truskawkowa 1. Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić i wyjąć z foremki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, przestudzić.
  • kostka truskawkowa 2. Na dnie foremki w której piekł się biszkopt rozłożyć truskawki. Jeśli używamy mrożonych to nie należy ich rozmrażać, wtedy nie stracą kształtu i galaretka błyskawicznie stężeje. Truskawki zalać około dwiema szklankami galaretki, resztę galaretki odstawić. W czasie kiedy galaretka z truskawkami będzie tężeć przygotować masę jogurtową.
  • kostka truskawkowa 3. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, około trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Jogurt wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Wylać do foremki na warstwę truskawek.
  • kostka truskawkowa 4. Przykryć biszkoptem. Za pomocą łyżki nasączyć biszkopt pozostałą galaretką i odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z foremki odwracając ją dnem do góry. Podzielić ciasto na kawałki i udekorować pozostałą bitą śmietaną.

Porady

ja ciasto przygotowywałam w foremce silikonowej, dlatego warstwy wylewałam od ostatniej a następnie odwróciłam formę do góry dnem. Równie dobrze można je przygotować w normalnej blaszce, wylewając warstwy kolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować