Truskawkowiec z masą jeżynową i serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej przez siteczko wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie, ale jednocześnie dokładnie przy pomocy łyżki. Masę podziel na 2 części i każdą piecz w formie o wymiarach 24 na 36 cm. Piecz każdą około 15-17 minut w temperaturze 160 stopni.
2.Masa: żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jeżyny, cukier do smaku i na końcu wlej lekko przestygniętą żelatynę. Zmiksuj całość.
3.Na biszkopt wyłóż połowę masy, powciskaj kawałki truskawek, drugi biszkopt, resztę masy i ponownie powciskaj truskawki. Schłodź w lodówce na kilka godzin.
Komentarze