Truskawkowiec z masą jeżynową i serkiem ricotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To moje ostatnie kulinarnie odkrycie. Truskawki i jeżyny tworzą niesamowity smakowy duet.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka-250 ml
    Składniki biszkoptu:
    6 jaj
    8 łyżek mąki pszennej tortowej
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serkowo-jeżynowa:
    1,5 szklanki serka ricotta
    1 szklanka śmietany 30 procentowej
    Pół szklanki zmiksowanych jeżyn
    6 łyżeczek żelatyny
    1/4 szklanki wrzątku
    Cukier puder
    Ponadto:
    2 szklanki pokrojonych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Truskawkowiec z masą jeżynową i serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej przez siteczko wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie, ale jednocześnie dokładnie przy pomocy łyżki. Masę podziel na 2 części i każdą piecz w formie o wymiarach 24 na 36 cm. Piecz każdą około 15-17 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Masa: żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jeżyny, cukier do smaku i na końcu wlej lekko przestygniętą żelatynę. Zmiksuj całość.
  • 3. Na biszkopt wyłóż połowę masy, powciskaj kawałki truskawek, drugi biszkopt, resztę masy i ponownie powciskaj truskawki. Schłodź w lodówce na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Truskawki Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować