Truskawkowe wieżyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
Gotowy biszkopt studzimy. Z upieczonego wycinamy koła za pomocą obręczy.
2.Gotowy biszkopt studzimy. Z upieczonego wycinamy koła za pomocą obręczy.
3.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.
4.Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do przygotowanych obręczy. Wykładamy na biszkopty! Obręcze przekładamy do chłodu do zastygnięcia.
5.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane wykładamy na zastygniętą śmietankę.
Galaretkę rozpuszczamy w około dwóch niepełnych szklankach wody. Rozpuszczoną galaretkę studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na truskawki.
Całość ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła.
6.Przed podaniem deser wyjmujemy z obręczy i dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą.
Komentarze