Powidła truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki z szypułkami płuczę w dużej ilości wody, po czym obrywam z szypułek (radzę robić to w tej kolejności, bo jeśli najpierw oberwiemy szypułki,a potem umyjemy truskawki zrobią się bardziej wodniste). Całe truskawki przekładam do szerokiego garnka i zasypuję cukrem (można to zrobić na przemian - trochę truskawek, trochę cukru). Tak przygotowane zostawiam przynajmniej na 4-5 godzin, by puściły jak najwięcej soku, a potem zaczynam je gotować, na średnim ogniu (powinny cały czas lekko "perkotać"). Nie mieszam ich w ogóle, dopóki powidła wyraźnie nie ściemniają i nie zgęstnieją. Wtedy można już delikatnie przemieszać je drewnianą łyżką. U mnie gotowały się ok. 8 godzin. Można zrobić próbę na talerzyku - wykładam odrobinę i zostawiam na 10 minut, by sprawdzić na ile są gęste po wystudzeniu. Gdy uznam, że są już gotowe przekładam gorące powidła je do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcam i odwracam do góry dnem, pozostawiam w tej pozycji do wystygnięcia.
Komentarze