Malinowe wieżyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozwinąć i podzielić na prostokąty dowolnej wielkości. Rozłożyć na papierze do pieczenia, smarować białkiem i posypać grubym cukrem. Piec na złoty kolor w temperaturze 200C około 12 minut. Wystudzić i przekroić każde ciastko wzdłuż.
2.2 szklanki malin podlać odrobiną wody, dodać 2 łyżki cukru i gotować około 5 minut. Przetrzeć przez sito. Powstały mus postawić na ogień i powtórnie zagotować dodając mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Ostudzić.
3.Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odstawić żeby napęczniała. Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru na puch, stopniowo dodawać serek. Kremówkę ubić i wymieszać z masą serkową. Żelatynę postawić na kuchence i mieszać energicznie do rozpuszczenia. Dodać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do lodówki.
4.Na spód talerzyka wylać sos. Spód ciastka smarować kremem, na to układać maliny i odrobinę kremu. Przykryć wierzchem ciastka. Udekorować kremem, malinami i miętą.
Komentarze