Malinowe wieżyczki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Każdy poradzi sobie z wykonaniem tego deseru.

  • 45 min

Składniki:

  • płat gotowego ciasta francuskiego
    5 szklanek malin
    4 łyżki cukru pudru
    płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    200 g serka homogenizowanego waniliowego
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki żelatyny
    białko do smarowania ciasta
    gruby cukier do posypania ciasta
    woda
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowe wieżyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwinąć i podzielić na prostokąty dowolnej wielkości. Rozłożyć na papierze do pieczenia, smarować białkiem i posypać grubym cukrem. Piec na złoty kolor w temperaturze 200C około 12 minut. Wystudzić i przekroić każde ciastko wzdłuż.
  • 2. 2 szklanki malin podlać odrobiną wody, dodać 2 łyżki cukru i gotować około 5 minut. Przetrzeć przez sito. Powstały mus postawić na ogień i powtórnie zagotować dodając mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Ostudzić.
  • 3. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odstawić żeby napęczniała. Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru na puch, stopniowo dodawać serek. Kremówkę ubić i wymieszać z masą serkową. Żelatynę postawić na kuchence i mieszać energicznie do rozpuszczenia. Dodać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do lodówki.
  • 4. Na spód talerzyka wylać sos. Spód ciastka smarować kremem, na to układać maliny i odrobinę kremu. Przykryć wierzchem ciastka. Udekorować kremem, malinami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować