Truskawkowe pole

0 (0 ocen)

Ciasto, a właściwie deser na kruchym cieście, bardzo soczysty, z duuuużą ilością truskawek;) W sam raz na upalne dni!

Składniki:

  • Spód:
    100g margaryny,
    jajko,
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
    2/3 szklanki cukru,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    szczypta soli.

    Dodatkowo:
    1,5 kg truskawek,
    2 galaretki truskawkowe,
    1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu,
    4 łyżki konfitury truskawkowej,
    1/2 szklanki śmietanki 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    5 g startej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe truskawkowe pole 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól. Wbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!
  • 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Umyte i osuszone truskawki rozłożyć na zimnym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.

    Brzegi ciasta oddzielić nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować konfiturą i obsypać zmielonymi orzeszkami. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przy pomocy szprycy wycisnąć dekoracyjne rozetki. Wierzch posypać zmielonymi orzeszkami oraz startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować