Prawdziwy rarytas dla wielbicieli sernika i truskawek. Kruchy spód można zastąpić biszkoptem, obie wersje pyszne :))
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto kruche: 2 niepełne szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 żółtka
125 g masła
2 łyżki śmietany 18 proc.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa: 1 kg sera na serniki 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
200 g masła
2 budynie waniliowe
250 ml mleka
dodatkowo: 200 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Sernik gotowany z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier połączyć na stolnicy. Dodać żółtka i masło, posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić godzinę w lodówce, po czym wylepić dno formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok.20 minut w 180 st.
2.Masa serowa: masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu (nie gotować). Dodać roztrzepane jajka i zmielony ser, wymieszać. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć mleko z budyniami i wlać do masy serowej. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu, do uzyskania konsystencji budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wyłożyć na upieczone kruche ciasto. Na serze ułożyć umyte, pozbawione szypułek i przekrojone na pół truskawki. Odstawić do lodówki.
3.Galaretki przygotować wg.przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godz.do całkowitego stężenia (a najlepiej na całą noc).Smacznego!
Komentarze