Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

4.5 (185 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli sernika i truskawek. Kruchy spód można zastąpić biszkoptem, obie wersje pyszne :))

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche: 2 niepełne szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    2 żółtka
    125 g masła
    2 łyżki śmietany 18 proc.
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa: 1 kg sera na serniki 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 jajka
    200 g masła
    2 budynie waniliowe
    250 ml mleka
    dodatkowo: 200 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier połączyć na stolnicy. Dodać żółtka i masło, posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić godzinę w lodówce, po czym wylepić dno formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok.20 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu (nie gotować). Dodać roztrzepane jajka i zmielony ser, wymieszać. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć mleko z budyniami i wlać do masy serowej. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu, do uzyskania konsystencji budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wyłożyć na upieczone kruche ciasto. Na serze ułożyć umyte, pozbawione szypułek i przekrojone na pół truskawki. Odstawić do lodówki.
  • 3. Galaretki przygotować wg.przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godz.do całkowitego stężenia (a najlepiej na całą noc).Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować