Ciasto ,,Truskawkowe pole'' pod galaretką

4.99 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Letnie ciasto w środku chłodnej jesieni lub przyjemnie orzeźwiające ciasto w środku gorącego lata. Dla mnie obojętne, ważne jest to, że cudownie pachnie i smakuje truskawkami. Bardzo polecam

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa:
    1400g truskawek (mogą być mrożone)
    ¾ szklanki wody
    2 galaretki truskawkowe
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    7 łyżek cukru

    Pianka truskawkowo – śmietankowa:
    330 ml śmietany 30%
    150g serka waniliowego Danio
    200g truskawek – mogą być mrożone
    5 łyżek cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    Ok. 500g truskawek lub malin – mogą być świeże lub mrożone
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ,,truskawkowe pole'' pod galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w 180 stopniach ok.20minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Ostudzić.
  • 2. Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut. Następnie dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Budynie z mąką rozrobić wodzie i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając. Gorące wylać na biszkopt. Ostudzić.
  • 3. Pianka truskawkowo – śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Truskawki rozmrozić i rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser i truskawki. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Piankę przełożyć na masę truskawkową.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć wylać je na ułożone wcześniej na piance owoce. Włożyć do lodówki, aby całkiem zastygła.

Porady

Jeśli używamy mrożonych owoców, to wykładamy je na piankę zamrożone na chwilę przed zalaniem ich galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować