Ciasto Truskawkowe pole

4.5 (195 ocen)

W zamrażalniku znalazłam jeszcze truskawki, więc postanowiłam upiec ten właśnie placek.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka maki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa I:
    1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
    3 galaretki truskawkowe
    Masa II:
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku (ja użyłam 2 łyżki)
    Dodatek:
    2-3 galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 minut. Ostudzić i przekroić na dwie części.
    Masa I: Duże truskawki przekroić w poprzek, włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia.
    Masa II: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.
    To blachy włożyć jedną część biszkoptu, wyłożyć masę pierwszą, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Na wierzchu placka rozłożyć masę ze śmietany i wyrównać. Zalać tężejącą galaretką truskawkową i wstawić do lodówki by stężała.

Porady

Jeśli mamy świeże truskawki można wyłożyć je na masie białej i dopiero zalać galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować