Mocno truskawkowe ciasto inspirowane przepisem na "kopiec kreta". Udekorowane truskawkami świetnie prezentuje się zarówno w całości, jak i podzielone na pojedyncze porcje.
Ciasto truskawkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO - ubić pianę z białek, ciągle ubijając dodawać porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Wlać 2 łyżki oleju i delikatnie wymieszać ciasto. Przelać do formy (24X36) z dnem wyłożonym papierem do pieczeniem. Piec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut.
Wyjąć z formy, skroić wierzch ciasta (na ok 1/3 wysokości placka). Odkrojoną część pokruszyć drobno. Pozostałą część włożyć ponownie do formy.
2.MASA TRUSKAWKOWA - żelatynę zalać 4-5 łyżkami gorącej wody. Wymieszać aż się całkowicie rozpuści.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie truskawkowy proszek. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszać.
3.Na spodnią część ciasta wyłożyć kilka łyżek masy truskawkowej (3-5 łyżek) i delikatnie rozsmarować. Na masie ułożyć połówki truskawek, a następnie przykryć pozostała masą truskawkową.
W masę powtykać truskawki (razem z szypułkami), tak, aby utworzyły nam gotowe porcje (1 owoc = 1 kawałek ciasta). Przestrzenie pomiędzy truskawkami posypać pokruszonym ciastem kakaowym.
Komentarze