Ciasto Truskawkowe pole

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto ze szpinakiem i bitą śmietaną

  • 2 godz.

Składniki:

  • opakowanie ok.400 g mrożonego szpinaku
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl szklanka mąki krupczatki
    1 szkl mąki pszennej
    3 duże jajka
    3/4 szkl cukru
    1 1/3 szkl oleju
    2 łyżki cukru pudru
    300 ml śmietany 30%
    Fix do śmietany
    250 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto truskawkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski dodać jajka, cukier. Zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Cały czas miksując pomału dodać olej, mąkę pszenną i kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach. Na koniec dodać szpinak i delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka).
    Masa śmietanową:
    Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i fix.
    Przestudzić ciasto. Odkroić wierzch ciasta i pozostawić na okruszki.
    Na ciasto wyłożyć śmietanę. Truskawki pokrojone na ćwiartki ułożyć na bitej śmietanie i posypać okruszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować