Ciasto truskawkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski dodać jajka, cukier. Zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Cały czas miksując pomału dodać olej, mąkę pszenną i kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach. Na koniec dodać szpinak i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka).
Masa śmietanową:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i fix.
Przestudzić ciasto. Odkroić wierzch ciasta i pozostawić na okruszki.
Na ciasto wyłożyć śmietanę. Truskawki pokrojone na ćwiartki ułożyć na bitej śmietanie i posypać okruszkami.
Komentarze