Truskawkowe kruche ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. CIASTO Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – 3/4 ciasta wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , po nakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki , a 1/4 ciasta włóż do zamrażarki. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190 ºC i piecz przez 20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!
2.Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubić białka na sztywna pianę. Małymi porcjami wsypać oba cukry i cały czas ubijać na wysokich obrotach. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, . Na koniec wąską strużką wlać olej, nie przerywając miksowania
Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto truskawki – lekko docisnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC .
Komentarze