TRUSKAWKOWE KRUCHE CIASTO

0 (0 ocen)

Pyszne, niezwykle kruche i delikatne ciasto z pianką budyniową i orzeźwiającymi truskawkami

Składniki:

  • na ciasto
    2 szkl mąki pszennej
    kostka zimnego masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    4 żółtka

    na piankę:

    4 białka
    1 szkl cukru
    2 łyżki cukru migdałowego
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1 /2 szkl oleju rzepakowego
    ½ kg truskawek
    cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Truskawkowe kruche ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – 3/4 ciasta wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , po nakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki , a 1/4 ciasta włóż do zamrażarki. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190 ºC i piecz przez 20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!
  • 2. Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubić białka na sztywna pianę. Małymi porcjami wsypać oba cukry i cały czas ubijać na wysokich obrotach. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, . Na koniec wąską strużką wlać olej, nie przerywając miksowania

    Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto truskawki – lekko docisnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .

    Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC .

    Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować