Ciasto truskawkowe - tradycyjne

5 (198 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto truskawkowe od lat wykonywane w takiej właśnie wersji.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt (na tortownicę 34 x 24 cm):
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem:
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    1,5 kostki masła

    dodatkowo:
    1-1,20 kg truskawek
    3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Galaretki

Ciasto truskawkowe - tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Galaretki rozpuścić w 4 szkl. wrzącej wody.
  • 4. Przełożenie: biszkopt - krem - w krem powtykać truskawki lekko dociskając - całość zalać zimną i już lekko tężejącą galaretką.

Porady

Truskawki możemy przekroić na pół. Ciasto przekładam w tortownicy wyłożonej folią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować