Ciasto truskawkowe - tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3.Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Galaretki rozpuścić w 4 szkl. wrzącej wody.
4.Przełożenie: biszkopt - krem - w krem powtykać truskawki lekko dociskając - całość zalać zimną i już lekko tężejącą galaretką.
Porady
Truskawki możemy przekroić na pół.
Ciasto przekładam w tortownicy wyłożonej folią.
Komentarze