Ciasto truskawkowe

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem bardzo szczęśliwa, gdy ciasta, które piekę, smakują. To jedno z moich ulubionych.

Składniki:

  • ● gotowy biszkopt
    ● 1/2 l kremówki
    ● 3 op. śmietan-fiksu
    ● cukier waniliowy
    ● cukier puder do smaku
    ● duże op. herbatników
    ● 1/2 tabliczki czekolady
    Masa truskawkowa:
    ● 50 dag truskawek (mogą być mrożone)
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa: truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, owoce miksujemy. Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy cukier. Zagotowujemy. Wlewamy mus truskawkowy. Budynie rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do gotującego się musu. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszając, wsypujemy galaretkę. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do stężenia.
  • 2. Kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. 2/3 wykładamy na masę truskawkową. Przykrywamy herbatnikami i smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Ciasto będzie bardziej wilgotne, jeśli biszkopt nasączymy słabą herbatą. ● Biszkopt można przekroić na pół, a na każdy blat wyłożyć po połowie masy i bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować