Truskawkowa układanka

  • wyświetlono: 3768 |
  • dodany do książki kucharskiej: 43 |
  • polecenia: 1

Pyszne słodko-winne ciasto truskawkowe

IMG_4402
  • 12 porcje
  • 150min

Składniki

Biszkopt kokosowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli

Biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli

Biszkopt ciemny:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli

Masa truskawkowa:
800 ml pogniecionych truskawek (u mnie z małym dodatkiem czarnych jagód)
3 łyżki cukru
3 galaretki truskawkowe

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 galaretki truskawkowej

Dodatkowo:
4 łyżki masy krówkowej

Polewa:
1/2 czekolady deserowej
2 łyżki kremówki

Forma: 24x36

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowa układanka

  • 1. Biszkopt kokosowy:
    Białka ubić z solą dodając cukier, następnie dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy jajecznej. Mieszając dodać wiórki kokosowe i na koniec olej. Wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 -17 min w temp 170*C z termoobiegiem.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka ubijać z solą, dodać cukier i ciągle ubijając dodać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec dodać olej. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 - 17 min w temp 170*C z termoobiegiem.
  • 3. Biszkopt ciemny:
    Białka ubić z solą, dodać cukier i ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dodać olej, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 -25 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po schłodzeniu przekroić.
  • 4. Masa truskawkowa:
    Truskawki z cukrem zagotować, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić.
  • 5. Masa śmietanowa:
    Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody i schłodzić.
    Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną galaretkę i zmiksować.
  • 6. Przełożenie ciasta:
    Na biszkopt kokosowy wyłożyć tężejącą masę truskawkową, przykryć połową ciemnego biszkopta.Wyłożyć masę śmietanową i położyć jasny biszkopt, posmarować masą krówkową, przykryć drugą połową ciemnego biszkopta.
  • 7. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
    Ja posypałam odrobiną startej białej czekolady.

Porady

Ja użyłam truskawek mrożonych, ale w sezonie mogą być świeże.
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaTruskawkibita śmietanamasa krówkowadeser truskawkowyciasto tortowe z masą truskawkową
 

Komentarze

Podobne przepisy

babeczki truskawkowe

Dodane przez: bieniaszka

Babeczki truskawkowe

Kremowe podwójnie truskawkowe babeczki...

Pianka truskawkowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Truskawkowa pianka

Miałam w planie wykonać deser truskawkowy...

truskawkowy sernik

Dodane przez: Bo-Bożena

Truskawkowy sernik

Puszysty sernik na zimno o smaku...

Placek truskawkowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Placek truskawkowy

Delikatne ciasto z pianką truskawkową...

Babeczki

Dodane przez: andzia_250

Babeczki truskawkowe

Pyszne babeczki truskawkowo-budyniowe.

image-1bku1hr

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Truskawkowe babeczki

Truskawkowe babeczki idealne dla...