Ciasto Truskawkowa fantazja

  • wyświetlono: 250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kolorowe ,pyszne ciasto do kawy

benka

Składniki

Biszkopt biały:
5 białek
szczypta soli
5 łyżek cukru
3 łyżki lekko zaokrąglone mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 łyżeczka ciemnego kakao

Krem:
5 żółtek
2 lekko zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny
300 g truskawek

Poncz:
2/3 szklanki wody
kieliszek alkoholu (może być nalewka truskawkowa lub inny)
1 łyżka soku z cytryny
cukier do smaku

Wierzch:
ok.500 g truskawek

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Truskawkowa fantazja

  • Biszkopt do truskawkowej fantazji1. Biszkopt biały:
    Białka ubić z solą na sztywno, dodać cukier,ubijać aż piana zrobi się gładka i szklista, a cukier się rozpuści.
    Maki wymieszać z proszkiem, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łopatką lub na najmniejszych obrotach robota,dolać ocet.
    Wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, nie wyrównywać powierzchni.
    Posypać przez sitko kakao.
  • Biszkopt do fantazji truskawkowej2. Biszkopt żółty:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż się rozpuści.Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem.
    Wyłożyć na biały biszkopt, wyrównać powierzchnię i upiec w 175*C do suchego patyczka.
  • Biszkopt po przekrojeniu3. Krem:
    Żółtka wymieszać z 1/2 szklanki mleka i mąką ziemniaczaną.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka ciągle mieszając. Gotować budyń aż zgęstnieje, cały czas energicznie mieszać (wychodzi bardzo gęsty), ostudzić.
    Truskawki umyć, przebrać, usunąć szypułki i zmiksować na mus (jeśli są kwaśne można lekko posłodzić)
    Masło utrzeć na puch, połączyć z ostudzonym budyniem.
    Odłożyć 3 łyżki kremu, do reszty dodać stopniowo truskawki i utrzeć aż się składniki połączą.
    Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć pączem i przełożyć masą truskawkową.
  • Gotowe ciasto-Truskawkowa fantazja4. Wierzch posmarować odłożonym kremem i ułożyć na nim pokrojone truskawki (umyte i osuszone wcześniej).
    Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Biały biszkopt początkowo jest suchy, ale jak ciasto postoi i się "przegryzie"robi się wilgotny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakilatoTruskawkiCiasto z truskawkamibiszkopt na białkachfantazja truskawkowabiszkopt truskawkowytruskawkowa fala

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Fantazja

Dodane przez: anaid123

Ciasto fantazja

Pyszne czekoladowe ciasto połączone...

Fantazja truskawkowa

Dodane przez: Milena127

Fantazja truskawkowa

Sezon w pełni. Smak dzieciństwa.

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Dodane przez: honka cooking

Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa

Pyszne jesienne ciasto pełne smaków...

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

Bardzo proste i dość szybkie do...

fantazja

Dodane przez: klementynka

ciasto "Fantazja"

idealne do kawki w ogrodzie

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

Dodane przez: kiciax1

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA to tort...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE