Ciasto truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt biały:
Białka ubić z solą na sztywno, dodać cukier,ubijać aż piana zrobi się gładka i szklista, a cukier się rozpuści.
Maki wymieszać z proszkiem, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łopatką lub na najmniejszych obrotach robota,dolać ocet.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, nie wyrównywać powierzchni.
Posypać przez sitko kakao.
2.Biszkopt żółty:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż się rozpuści.Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem.
Wyłożyć na biały biszkopt, wyrównać powierzchnię i upiec w 175*C do suchego patyczka.
3.Krem:
Żółtka wymieszać z 1/2 szklanki mleka i mąką ziemniaczaną.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka ciągle mieszając. Gotować budyń aż zgęstnieje, cały czas energicznie mieszać (wychodzi bardzo gęsty), ostudzić.
Truskawki umyć, przebrać, usunąć szypułki i zmiksować na mus (jeśli są kwaśne można lekko posłodzić)
Masło utrzeć na puch, połączyć z ostudzonym budyniem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, do reszty dodać stopniowo truskawki i utrzeć aż się składniki połączą.
Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć pączem i przełożyć masą truskawkową.
4.Wierzch posmarować odłożonym kremem i ułożyć na nim pokrojone truskawki (umyte i osuszone wcześniej).
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
Biały biszkopt początkowo jest suchy, ale jak ciasto postoi i się "przegryzie"robi się wilgotny.
Komentarze