Ciasto Truskawkowa fantazja

0 (0 ocen)

Kolorowe ,pyszne ciasto do kawy

Składniki:

  • Biszkopt biały:
    5 białek
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
    3 łyżki lekko zaokrąglone mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu winnego

    Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 łyżeczka ciemnego kakao

    Krem:
    5 żółtek
    2 lekko zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
    250 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    200 g masła lub margaryny
    300 g truskawek

    Poncz:
    2/3 szklanki wody
    kieliszek alkoholu (może być nalewka truskawkowa lub inny)
    1 łyżka soku z cytryny
    cukier do smaku

    Wierzch:
    ok.500 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt do truskawkowej fantazji 1. Biszkopt biały:
    Białka ubić z solą na sztywno, dodać cukier,ubijać aż piana zrobi się gładka i szklista, a cukier się rozpuści.
    Maki wymieszać z proszkiem, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łopatką lub na najmniejszych obrotach robota,dolać ocet.
    Wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, nie wyrównywać powierzchni.
    Posypać przez sitko kakao.
  • Biszkopt do fantazji truskawkowej 2. Biszkopt żółty:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż się rozpuści.Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem.
    Wyłożyć na biały biszkopt, wyrównać powierzchnię i upiec w 175*C do suchego patyczka.
  • Biszkopt po przekrojeniu 3. Krem:
    Żółtka wymieszać z 1/2 szklanki mleka i mąką ziemniaczaną.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka ciągle mieszając. Gotować budyń aż zgęstnieje, cały czas energicznie mieszać (wychodzi bardzo gęsty), ostudzić.
    Truskawki umyć, przebrać, usunąć szypułki i zmiksować na mus (jeśli są kwaśne można lekko posłodzić)
    Masło utrzeć na puch, połączyć z ostudzonym budyniem.
    Odłożyć 3 łyżki kremu, do reszty dodać stopniowo truskawki i utrzeć aż się składniki połączą.
    Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć pączem i przełożyć masą truskawkową.
  • Gotowe ciasto-Truskawkowa fantazja 4. Wierzch posmarować odłożonym kremem i ułożyć na nim pokrojone truskawki (umyte i osuszone wcześniej).
    Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Biały biszkopt początkowo jest suchy, ale jak ciasto postoi i się "przegryzie"robi się wilgotny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować