Truskawki zasypywane - metoda "z babci prababci"

4.51 (162 ocen)

Od kiedy pamiętam, moja mama przygotowywała m.in. w ten sposób soki, nie tylko z truskawek ale również z malin. W zimie do herbatki oprócz soku mamy również zamknięte w słoikach owoce, które można wykorzystać także do ciasta, np. ucieranego.

Składniki:

  • Składniki na 5 litrowych słoików:

    1kg truskawek
    ok. 1,6kg cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Truskawki zasypywane - metoda "z babci prababci" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki i wieczka myjemy i wyparzamy wrzątkiem, dokładnie wycieramy. Truskawki płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na dnie każdego słoika układamy warstwę truskawek, po czym zasypujemy je warstwą cukru. Na to układamy kolejną warstwę owoców, znowu zasypujemy cukrem itd. Na samym wierzchu ma być warstwa cukru. Słoiki szczelnie zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak, by pokryła je całkowicie, doprowadzamy do wrzenia, po czym na bardzo wolnym ogniu pasteryzujemy do momentu rozpuszczenia się cukru w słoikach. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Starajmy się układać owoce na dnie słoików ciasno, by jak najmniej cukru dostało się na dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować