Trufle

4.49 (179 ocen)

  • 30 min

Pyszne czekoladowe trufle z serkiem mascarpone. idealne na eleganckie przyjęcie jak i na imprezę urodzinową dziecka ;) w sam raz na RAZ ! ;D

  • 30 min

Składniki:

  • • 100 g czekolady mlecznej
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 200 g serka mascarpone
    • 50 g herbatników maślanych
    • 50 g kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lepienie trufli 1. 1. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
    2. Herbatniki drobno pokrusz (ale nie za drobno, gdyż nie chcemy uzyskać ciasteczkowej mąki).
    3. Roztopioną czekoladę przełóż do innej miski (bo ta jest gorąca), mieszaj przez 2 minuty, aby nieco wystygła.
    4. Do przestudzonej czekolady dodaj serek mascarpone i rozdrobnione herbatniki. Wymieszaj całość i włóż na 10 minut do zamrażarki. Jeśli masz więcej czasu, masę schładzaj ok. 4 godzin w lodówce.
    5. Kakao wysyp do głębokiego talerza.
  • trufle 2. . Ze schłodzonej masy przygotuj kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Masa będzie miękka i lepiąca, dlatego czym prędzej obtocz kuleczki w kakao.
  • Trufle 3. 7. Trufle schładzaj w lodówce aż do uzyskania pożądanej twardości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować