Trufelek - biszkopt z masą truflową

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jeśli lubicie trufle czekoladowe, to to ciacho jest dla Was :)

Składniki:

  • biszkopt:
    8 jajek
    200 g cukru
    150 g mąki tortowej
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa:
    250 g trufli (cukierków czekoladowych)
    1 litr mleka
    4 żółtka
    4 łyżki mąki pszennej (lekko zaokrąglone)
    4 łyżki mąki ziemniaczanej (lekko zaokrąglone)
    300 g masła

    dodatkowo:
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Trufle

Trufelek - biszkopt z masą truflową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Dno formy o wymiarach 24cm x 36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Do formy wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopniu przez 30 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy i przecinamy na 2 blaty. Ze spodu ciasta zdejmujemy papier.
  • 2. Przygotowujemy masę: 1,5 szklanki mleka roztrzepujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z pokrojonymi na mniejsze kawałki truflami, często mieszając. Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, wlewamy mleko z żółtkami i mąką, mieszamy. Ustawiamy z powrotem na ogniu, mieszając podgrzewamy do zagotowania, chwilkę gotujemy. Przekładamy budyń do szklanej miski, na wierzchu układamy folię spożywczą tak, aby przylegała do powierzchni budyniu (zapobiegnie to utworzeniu kożucha). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
  • 3. Na dolny blat biszkoptu wykładamy równą warstwą 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałą masą, posypujemy posypką czekoladową. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Porady

Biszkopt można upiec według własnego sprawdzonego przepisu. Przed przełożeniem można biszkopt nasączyć lekko osłodzoną wodą. Masa nie jest bardzo słodka. Amatorzy słodkich smaków mogą, przygotowując masę, dodać trochę cukru do mleka z truflami. Do posypania wierzchu można użyć czekolady startej na tarce o dużych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować