Tropikalny dżem z ananasem i bananem

4.5 (181 ocen)

Przepis znaleziony jakiś czas temu w sieci i do końca nie jest to dżem jest to bardziej takie pyszne smarowidło do chleba które możemy przygotować o każdej porze roku.

Składniki:

  • 2 puszki ananasa w syropie
    1 kg dojrzałych bananów
    1/4 szklanki wiórek kokosowych
    sok z 1 cytryny
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Tropikalny dżem z ananasem i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tropikalny dzem 1. Ananasy razem z sokiem miksujemy na mus, dodajemy do nich pokrojone banany i stawiamy na małym palniku i mieszając gotujemy do rozgotowania się bananów.
  • Tropikalny dzem 2. Wiórki kokosowe mielimy na mączkę i dodajemy do rozgotowanych owoców, następnie dolewamy sok z cytryny i po spróbowaniu dosypujemy cukier u mnie wystarczyło niecałe 1/2 szklanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i na małym palniku smażymy do zgęstnienia dżemu.
    Gorący przekładamy do małych słoiczków i po zakręceniu odstawiamy do wystudzenia.

Porady

Dżem można ponoć przechowywać w lodówce do 4 tygodni, ale ja myślę, że tyle to on u mnie nie postoi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować