Trójkolorowa babka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożone wiśnie, które będą dodane do ciasta i te przeznaczone do dekoracji zasypać niewielką ilością cukru, wymieszać i odstawić.
2.Masło z cukrem utrzeć na puch, ucierając dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać olej, zmiksować. Ciasto podzielić na trzy części.
3.Do jednej części dodać wiórki kokosowe, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao. Każdą część dobrze wymieszać.
4.Formę na babkę z kominkiem (wys. 20cm, szer. 9cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą
5.Jako pierwszą warstwę włożyć do formy część ciasta z wiórkami, na niej rozłożyć połowę wiśni (przeznaczonych do ciasta). Wyłożyć drugą część, z makiem, na niej rozłożyć resztę wiśni. Wyłożyć trzecią część, z kakao.
6.Babkę piec ok. 50 minut (do "suchego patyczka") w temp. 180st. Po upieczeniu pozostawić ją w uchylonym piekarniku na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ją z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
7.Babkę wyjąć z formy. Z podanych składników utrzeć lukier, ozdobić nim babkę. Na górze ułożyć wiśnie.
Komentarze