Babka trójkolorowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na Święta Wielkanocne na każdym stole powinna pojawić się babka:) Gorąco polecam ten przepis i zachęcam do upieczenia tego kolorowego pysznego wypieku:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 25 dekagramów
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - olej: 8 łyżek
    - ocet 10%: 1 łyżeczka
    - kakao: 1 łyżka
    - mak: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka trójkolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka trójkolorowa 1. Ciasto posmaruj po całej powierzchni polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałowymi.
  • Babka trójkolorowa 2. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka masę.
  • Babka trójkolorowa 3. Podziel ciasto na 3 części. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej 1 szklanki maku.
  • Babka trójkolorowa 4. Dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy, ponownie utrzyj.
  • Babka trójkolorowa 5. Wsyp przesianą mąkę (odłóż jedną łyżkę), dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  • Babka trójkolorowa 6. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, całość delikatnie wymieszaj.
  • Babka trójkolorowa 7. Do blachy wysmarowanej tłuszczem wyłóż białe ciasto, potem kakaowe, a na wierzch ciasto z makiem.
  • Babka trójkolorowa 8. Piecz ok. godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy po ok. 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować