Ciasto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: ubić pianę, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao, po połączeniu składników wlać olej, chwilę mieszać, następnie wlać wrzątek. Do masy dodać pianę z białek, całość wymieszać. Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 170 st. (użyłam formy 36 x 25 cm)
2.Masa miętowa: landrynki rozpuścić w rondelku z wodą, gdy ich konsystencja będzie już płynna, wlać budynie wymieszane z mlekiem, gotować cały czas mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Po całkowitym wystudzeniu powstałą masę utrzeć z masłem.
3.Masa śmietankowa: galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, śmietankę ubić. Tężejącą galaretkę zmiksować z ubitą śmietanką.
4.Biszkopt podzielić na dwa blaty. Na dolną część wyłożyć masę miętową, następnie na masie układamy herbatniki, potem wykładamy masę śmietankową. Całość przykryć górnym blatem biszkoptu.
Do dekoracji użyłam czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej.
Komentarze