Ciasto miętowe

4.5 (200 ocen)

orzeźwiające ciasto, które w smaku przypomina czekoladki "After eight"

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jaj
    - 1/2 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1/2 szklanki wrzątku

    Masa miętowa:
    - 2 budynie waniliowe
    - 2 paczki landrynek miętowych
    - 400 ml mleka
    - 1/4 szklanki wody
    - 250 g masła lub margaryny

    Masa śmietankowa:
    - 200 -300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
    - 1 galaretka agrestowa

    - 2 małe paczki herbatników kakaowych
    - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: ubić pianę, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao, po połączeniu składników wlać olej, chwilę mieszać, następnie wlać wrzątek. Do masy dodać pianę z białek, całość wymieszać. Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 170 st. (użyłam formy 36 x 25 cm)
  • 2. Masa miętowa: landrynki rozpuścić w rondelku z wodą, gdy ich konsystencja będzie już płynna, wlać budynie wymieszane z mlekiem, gotować cały czas mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Po całkowitym wystudzeniu powstałą masę utrzeć z masłem.
  • 3. Masa śmietankowa: galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, śmietankę ubić. Tężejącą galaretkę zmiksować z ubitą śmietanką.
  • 4. Biszkopt podzielić na dwa blaty. Na dolną część wyłożyć masę miętową, następnie na masie układamy herbatniki, potem wykładamy masę śmietankową. Całość przykryć górnym blatem biszkoptu.
    Do dekoracji użyłam czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować