Trifle truskawkowe

4.5 (143 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Jest to bardzo popularny angielski deser. Świeże owoce, galaretka, pyszny, kremowy budyń, a całość wieńczy bita śmietana :) Po prostu niebo w gębie. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo deser jest tak pyszny

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 400ml wody),
    10 truskawek,
    500ml mleka,
    100g masła,
    2 łyżki cukru,
    ½ łyżki cukru waniliowego,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    śmietana 30% 400ml,
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser z truskawkami

Trifle truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i rozlewamy do 5 naczynek do 1/3 wysokości. Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej po 1-2 truskawki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając. Wyłączamy ogień i dodajemy masło – miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy budyń przestygnie wykładamy go do szklanek. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch naszego deseru. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować