Tres Leches - meksykański przysmak

4.48 (145 ocen)

  • 60 min

Przepis na Tres Leches przywiozła moja przyjaciółka z wyprawy do Meksyku. Nasza rodzina pokochała ciasto tak inne od naszych rodzimych słodyczy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    190g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    115 g masła
    200g białego cukru
    5 jajek
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    szczypta soli

    Krem:
    400 ml 3,2%
    1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
    1 puszka niesłodzonego skondensowanego mleka
    400 ml kremówki
    200 g szklanka białego cukru
    1 łyżeczki ekstraktu waniliowego – lub cukier waniliowy

    opcjonalnie kwaskowe owoce do dekoracji (wiśnie, porzeczki, maliny)
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tres leches - meksykański przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodawać stopniowo jajka na końcu dodając ekstrakt waniliowy.Dodawać mąkę z proszkiem i solą ciągle ucierając.Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok 30 min – wyjąć kiedy patyczek będzie suchy. Placek ponakłuwać dość gęsto widelcem.Połączyć razem mleko i mleka skondensowane i polać nimi wystudzone ciasto.Należy uważać żeby ciasto było równomiernie nasączone mlekiem.Kremówkę ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii wyłożyć na wierzch ciasta.
    Ciasto jest przepyszne. Zupełnie inne od tego, co znamy.Ma konsystencję gąbki i dobrze trzymać je w chłodzie.

Porady

W pierwszej wersji robiłam bez owoców - jak na zdjęciu, ale ciasto było lekko mdłe , dlatego uważam, że dodatek kwaskowych owoców to konieczność. Wystarczy trochę czerwonych porzeczek, malin lub wiśni rzuconych na bitą śmietanę i ciasto nabiera zupełnie innego charakteru. Należy też uważać kiedy nasączamy ciasto mlekiem. Nie będę ukrywała, że trzeba wyczuć ile mleka wypije ciasto ponieważ kiedy jest go za dużo wtedy na talerzyku wokół niego powstaje kałuża mleka. Jeżeli nie zamierzacie zjeść ciasta od razu warto zrobić je w naczyniu żaroodpornym lub kamionce - wtedy nie ma ryzyka, że mleko wejdzie w reakcję z metalem z blaszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować