Przepis na Tres Leches przywiozła moja przyjaciółka z wyprawy do Meksyku. Nasza rodzina pokochała ciasto tak inne od naszych rodzimych słodyczy.
4.48 (145 ocen)
Porady
W pierwszej wersji robiłam bez owoców - jak na zdjęciu, ale ciasto było lekko mdłe , dlatego uważam, że dodatek kwaskowych owoców to konieczność. Wystarczy trochę czerwonych porzeczek, malin lub wiśni rzuconych na bitą śmietanę i ciasto nabiera zupełnie innego charakteru. Należy też uważać kiedy nasączamy ciasto mlekiem. Nie będę ukrywała, że trzeba wyczuć ile mleka wypije ciasto ponieważ kiedy jest go za dużo wtedy na talerzyku wokół niego powstaje kałuża mleka. Jeżeli nie zamierzacie zjeść ciasta od razu warto zrobić je w naczyniu żaroodpornym lub kamionce - wtedy nie ma ryzyka, że mleko wejdzie w reakcję z metalem z blaszki
Komentarze