Kapuśniak na żeberkach

  • wyświetlono: 1350 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 4

Pyszna, rozgrzewająca zupa z kiszonej kapusty

IMG_4402
  • 60min

Składniki

400 g żeberek
500 g kiszonej kapusty
3 marchewki
1 cebula
1 łyżka suszonych warzyw
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
majeranek
koper
pieprz
sól
1 łyżka smalcu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak na żeberkach

  • 1. Żeberka zalać dwoma litrami wody. Doprowadzić do wrzenia zdejmując dokładnie zbierającą się pianę.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i razem z przyprawami( ziele, liść, suszone warzywa) dodać do zupy. Gotować 20 - 25 minut.
  • 3. Kiszoną kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać i dodać do zupy. Dodać majeranek i koper, gotować do miękkości kapusty.
  • 4. Z masła, smalcu i mąki zrobić zasmażkę. Dodać na koniec do zupy, doprawić pieprzem i solą i zagotować. Gdyby zupa była za gęsta to przed dodaniem zasmażki dolać trochę wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakapustażeberkaKapuśniak

Komentarze

Podobne przepisy

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Letnia wersja kapuśniaka.

Kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapuśniak na żeberkach

Tradycyjna polska kuchnia.

image-1efem7q

Dodane przez: Magster

KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH

Kolejna smaczna i sycąca zupa kuchni...

Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach

Dodane przez: monika016

Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach

Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem...

Kapuśniak

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kapuśniak na żeberku wędzonym.

Rozgrzewająca zimowa zupa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE