Makaronowa pizza z patelni

0 (0 ocen)

tak jak w przypadku tradycyjnej pizzy przygotować ją możemy z naszymi ulubionymi składnikami. Moja powstała zgodnie z zasadą - biorę to co mam w lodówce ;)

Składniki:


  • 250 makaronu chińskiego mie
    2 jajka
    2 plasterki salami
    1 kulka (125 g) mozzarelli
    10 papryczek jalapeno
    4 pomidorki koktajlowe
    20 czarnych oliwek
    ketchup
    tłuszcz roślinny do smażenia
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie

Makaronowa pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy parę minut aż zmięknie. Odcedzamy z nadmiaru wody. Jajka roztrzepujemy razem ze szczyptą soli i pieprzu przelewamy do makaronu. Wszystko mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu roślinnego do smażenia i przekładamy makaron. Wyrównujemy go łyżką tak aby powstał nam płaski spód. Gdy spód się delikatnie przypiecze przykładamy do patelni talerz i energicznym ruchem zdejmujemy spód i odwracamy go na drugą stronę.

    Na wierzchu rozprowadzamy za pomocą łyżki ketchup. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy równomiernie. Przykrywamy na chwilę przykrywką. W międzyczasie kroimy resztę składników na mniejsze cząstki - salami, pomidorki oliwki i jalapeno. Zdejmujemy przykrywkę, układamy je na mozzarelli i znów przykrywamy na parę minut. Gdy składniki się podgrzeją posypujemy ziołami prowansalskimi i podajemy na stół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy