Tradycyjne oponki

4.5 (148 ocen)

W moim domu oponki nie pojawiają się tylko w karnawale choć wtedy są obowiązkową pozycją wśród słodkości.

Składniki:

  • 50 dag białego sera
    50 dag mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka spirytusu
    1 szklanka śmietany 18%
    dodatkowo:
    około 1 litra oleju
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjne oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tradycyjne oponki 1. Ser skręcić przez maszynkę i dodać do przesianej mąki wymieszanej z sodą, następnie dosypać cukier, alkohol i śmietanę, zagnieść z tych składników gładkie ciasto.
  • tradycyjne oponki 2. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki na środku wyciąć mniejsze kółeczko.
  • tradycyjne oponki 3. w garnku rozgrzać tłuszcz i kolejno smażyć oponki na złoty kolor z obu stron, osobno usmażyć wycięte środki z których powstaną urocze pączusie.
  • tradycyjne oponki 4. Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać sporą ilością cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować