Oponki, pączki i pączusie tradycyjne

4.5 (182 ocen)

  • 50 min

Pyszne i szybkie w wykonaniu

  • 50 min

Składniki:

  • - 40 dag mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 10 dag cukru
    - 20 dag białego sera (dwukrotnie zmielonego)
    - 8 łyżek oleju
    - 8 łyżek mleka
    - cukier puder
    - tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Oponki, pączki i pączusie tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier, mleko i olej. Ciasto zagnieć.
  • 2. Rozwałkuj niezbyt cienko.
  • 3. Szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek.
  • 4. Smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone kładź na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować